Vereniging KOOP JE EIGEN BIJLMER
Postbus 22057, 1100 CB  Amsterdam Zuidoost
email: kjeb@grubbehoeve.net
tel.: 699 4203  of  368 0170
giro: 828 0008KvK Amsterdam: 3410 9842
Pjotr Müller, zonder titel

 

KOOP JE EIGEN GRUBBEHOEVE - weblog
recentere berichten   oudere berichten


De kogel is door de kerk. De vereniging Koop Je Eigen Bijlmer mag van Patrimonium een cluster appartementen kopen en die door verkopen aan nieuwe bewoners. Het gaat om 80-90 woningen. De andere appartementen in de Grubbehoeve zullen appartementsgewijs verkocht worden.
Deze twee en andere besluiten vielen op een bijeenkomst van 6 september 2000, waarbij aanwezig waren: Willem Kwekkeboom en Helen Hooghout van Patrimonium; Suzanne v.d. Hilst en Ronald Kramer namens Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer; een vertegenwoordiger van het stadsdeel; Hein de Haan, Karin Moor en Henno Eggenkamp namens onze vereniging.

Eigen cluster
Onze cluster is voorlopig gesitueerd rond lift C: drie woningen voorbij de lift richting D en 6 woningen voor de lift. Men kan daar in principe kopen wat men wil: een vierkamerflat, twee driekamerflats naast of boven elkaar, en men kan verbouwen wat men wil. Je eigen portemonnaie bepaalt wat mogelijk is, en verder moet je natuurlijk rekening houden met toekomstige buren en de elementaire bouwdelen van de flat.
Deze cluster is de wens van Patrimonium. Op 15 september 2000 gaat Patrimonium dit besluit officieel maken. Een andere uitkomst is eventueel nog mogelijk, maar niemand rekent daarop.
Wij hebben in ieder geval sterk gepleit voor het gehele laatste deel van flat, maar Patrimonium wil de laatste 60 woningen - 10 x 6 - persé slopen met ongeveer als enig argument dat ze anders teveel Bijlmer-appartementen overhoudt. Op de plaats van de sloopflats wil ze nieuwe appartementen neerzetten.
Begrijpen doen we dit allemaal niet, maar goed, in de definitieve stukken zal ons plan worden meegenomen. Uiteindelijk moet het stadsdeel beslissen. Dat gebeurt eind dit jaar.
Ondertussen is George Mulders met zijn enquête begonnen in het laatste deel. Daaruit blijkt dat van alle huurders in het laatste deel maximaal 40% perse wil vertrekken. De rest wil blijven wonen, hetzij als huurder, hetzij als koper. Als dit zo blijft, kunnen we de sloop van de 60 woningen tegen houden, want Patrimonium heeft gezegd dat er niet gesloopt wordt als 50% of meer van de bewoners daarop tegen is.

Herpositioneren
De woningen in de koopcluster voor 'wild wonen' worden officieel geherpositioneerd. Dat betekent dat ze leeg aan ons worden opgeleverd. Zittende huurders krijgen een verhuispremie. Als ze in de Grubbehoeve willen blijven, krijgen ze zolang een 'wisselwoning' plus een bedrag. Natuurlijk zullen we er ons sterk voor maken, dat mensen die van deze uitplaatsing echt slachtoffer worden op de een of andere manier door ons geholpen worden. We kunnen overwegen ze in onze 'cluster' een huurwoning aan te bieden.

Per appartement
De appartementen buiten de eventuele sloop en buiten onze cluster zullen appartementsgewijs verkocht worden. Vanwege buren etc. zullen in deze appartementen geen grote verbouwingen kunnen plaats vinden, maar kopers krijgen op voorhand grote zeggenschap in de renovatie van deze woningen. De woningen kunnen gekocht worden door zittende huurders; nieuwe kopers moeten wachten tot de woning leeg komt.

Binnenstraat
Er is nog geen plan voor de woningen in de binnenstraat. Dat hangt af van de plannen die voor de begane grond, de binnenstraat, de liften, de entrées en het buitengebied ontwikkeld worden. Patrimonium heeft in ieder geval de sterke behoefte om de binnenstraat te slopen. Op de begane grond zullen bergingen moeten blijven cq. terug komen.

Hein de Haan
Aan twee personen is gevraagd om zich blijvend met het project te bemoeien. Hein de Haan als architect en Wil Maters als projectleider. Volgende week moeten zij hun offertes en taakomschrijving hebben ingediend en wordt daarover een besluit genomen. De bedoeling is dat Hein ook coördinerend architect voor de gehele renovatie van Grubbehoeve wordt.
Begin oktober willen we weer een ledenvergadering houden. Daarover komt nog bericht.  


Na de maandelijke vergadering van de Bewonerswerkgroep Grubbehoeve op dinsdag 5 september 2000 is George Mulders begonnen de deuren langs te gaan om te inventariseren wat de bewoners willen, nu er wat meer duidelijkheid komt.
Voor de laatste resultaten van deze enquête, zie hier.


In de Echo van 16 augustus 2000 wordt het plan nogmaals uit de doeken gedaan. Marion Middelbeek, directeur vernieuwing van Nieuw Amsterdam Patrimonium geeft aan dat de woningen volgens de op dat moment actuele plannen per dertig à 40 stuks tegelijk verkocht zullen worden.


Uit het verslag van de vergadering van de Bewonerswerkgroep Grubbehoeve op dinsdag 1 augustus 2000:
Op 21 augustus 2000 is er een gesprek met diverse kopstukken (andere iemand van de Rabobank, een ex-directeur van een woningbouwvereniging (Henk Weimans) en iemand van het Landelijk Centrum voor Opbouwwerk, architect Pi de Bruijn). Doel is te komen tot een ondernemingsplan waarin de Rabobank (een flink stuk van) de flat koopt en de afzonderlijke woningen weer verkoopt. Ook zal gesproken worden over een comité van aanbeveling.
Willem Kwekkeboom van Patrimonium heeft zich laten ontvallen dat hij bij verkoop van het hele gebouw, gemiddeld f 65.000,00 per woning wil hebben. Het verschil tussen dit bedrag en de verkoopprijs aan de individuele koper (gemiddeld misschien f 144.000,00) kan dan grotendeels in de opknapbeurt gestoken worden.
Architect Hein de Haan heeft van de Vereniging Koop Je Eigen Bijlmer de opdracht gekregen een verkoopfolder samen te stellen.
Op 6 september 2000 is er een kennismakingsgesprek met de door Hein de Haan voorgestelde opbouwwerker Wil Maters. Zij moet het proces begeleiden. De kosten voor deze opbouwwerker worden voorlopig door Patrimonium gedragen.
Eveneens op 6 september 2000 is er een vervolggesprek met Patrimonium en het Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer waarin spijkers met koppen geslagen moeten worden. Wil Maters zal meteen bij dit vervolggesprek aanwezig zijn.
Het versterken van de structuur van de Vereniging Koop Je Eigen Bijlmer heeft nog even geen topprioriteit.
Patrimonium en de Bijlmer Bewonersraad hebben een Sociaal Statuut voor de vernieuwing van de Bijlmer opgesteld. Uit de volledige versie blijkt dat je vrij makkelijk de kans loopt je rechten te verspelen.
In de loop van september komt het Projectbureau Ganzenhoef met een eerste Plan van Aanpak voor het gebied Grubbehoeve/Grunder. Op dit Plan van Aanpak kan ingesproken worden.


Op het overleg van 20 juli 2000, waar Evert Evers overigens niet aanwezig was, zijn geen nieuwe zaken meer aan de orde gekomen. Op 6 september 2000 wordt er verder gesproken; dan zullen er besluiten genomen moeten worden.


Op dinsdag 11 juli 2000 heeft Hein de Haan (architect bij CASA) verteld van het overleg met Patrimonium en de projectgroep Vernieuwing Bijlmermeer op maandagmiddag 10 juli 2000. Henno Eggenkamp was bij dit overleg niet aanwezig wegens een begrafenis, maar gaf wel een verslag van de gesprekken die hij de afgelopen maand gehad had.
Het besluit is gevallen dat Grubbehoeve behouden blijft en in de verkoop gedaan wordt; dit gaat ook door indien de initiatiefgroep "Koop Je Eigen Bijlmer" ermee zou stoppen. Het moet beginnen met een cluster van koopwoningen, waarna vrijkomende woningen verkocht worden; Patrimonium is dus niet meer tegen gestippelde verkoop. Wel is Patrimonium voorstander van sloop van de laatste 60 woningen; dit gaat niet door wanneer 50 procent van de bewoners daar dat niet wil.
Henno heeft van diverse kanten adviezen en medewerking aangeboden gekregen. Zo wil het Landelijk Centrum voor Opbouwwerk per 1 augustus ondersteuning geven in het proces.
Op donderdag 20 juli 2000 is er een vervolggesprek met Patrimonium en het Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer, waarin voorlopig projectleider Willem Kwekkeboom de laatste zaken regelt voor de vakantieperiode. Hein de Haan is dan al op vakantie, Henno en Evert Evers zullen wel present zijn.
Verdere acties zijn het informeren van de bewoners, het opzetten van een website (www.grubbehoeve.net), het organiseren van een enquête in het laatste deel en verdere zaken die de denktank kan bedenken. Hein zal zich richten op het schrijven van een verkoopbrochure, waarvoor hij inmiddels de opdracht gekregen heeft. Verdere aandachtpunten in deze vergadering:

  • Een van de modellen voor het toekomst beheer van de flat is de zg. kleine woningbouwcorporatie.
  • Hein de Haan is achterdochtig. De zeggenschap lijkt pas bij de bewoners te komen als er niet veel meer te zeggen valt. Zie de besluiten over de sloop van de parkeergarage en over de sloop van het laatste deel van de flat.
  • In 2006 moet het geld voor de vernieuwing van de Bijlmermeer uitgegeven zijn. Patrimonium maakt dus haast. Onder tijdsdruk kan de kwaliteit te lijden hebben.
  • Voortaan zouden vrijkomende woningen alleen aan kooplustigen moeten worden vergeven. Patrimonium wil daar niet aan en beroept zich op de herhuisvestingsplicht.
  • De essentie van Koop Je Eigen Bijlmer is: de bewoners bepalen wat er gebeurt. Koop is daarbij eerder middel dan doel. Er wordt gekocht voordat er gerenoveerd wordt.
  • Volgens Suzanne van der Hilst (Projectbureau Ganzenhoef) zou uit de (door ons verfoeide) enquête moeten blijken dat de sloopwil in het laatste stuk groter is dan in de rest van de flat. Dit ter extra rechtvaardiging van de reeds bedachte sloop van 60 woningen van het laatste deel.
  • Patrimonium is lyrisch over de techniek en het verwarmingssysteem in Groeneveen. De bewoners daar zijn er echter helemaal niet enthousiast over.
  • Er zijn veel Ghanezen die willen kopen. Maar op vergaderingen als deze laten ze zich niet zien.
  • Er moet een onderzoek komen naar de huidige toestand van de flat. Als er erg veel achterstallig onderhoud is, zal dat zijn weerslag moeten hebben op het bedrag dat Patrimonium ontvangt.
  • Er zou snel een koopinlichtingenkantoortje ingericht moeten worden.
  • Er is vanuit het Leefbaarheidsoverleg f 9000,00 beschikbaar gesteld voor voorlichting over de toekomst in het gebied Grubbehoeve/Grunder. Een deel daarvan kan door Koop Je Eigen Bijlmer gebruikt worden.

Op 20 juni 2000 is er een gesprek geweest met Patrimonium. Als we willen, mogen we het hele flatgebouw kopen; het oorsponkelijke plan dus, dat helaas nog steeds op geldgebrek stuit, maar op dit punt zijn er kansen.
Patrimonium wil nog steeds een deel van het laatste blok slopen. Dit gaat niet door als de politiek niet wil of als een meerderheid van de bewoners in dat stuk zich ertegen verzet. De politiek besluit uiterlijk 1 maart 2001.
Vóór 2006 moet de hele vernieuwingsoperatie voor Grubbehoeve achter de rug zijn, daarna zijn er geen extra budgetten meer.
In september moet de eerste concept verkoopfolder met prijzen en voorwaarden gereed zijn.


 
recentere berichten   oudere berichten
 
 


 
Dit is een  Blij met de Bijlmer  met de Bijlmer site