Vereniging KOOP JE EIGEN BIJLMER
Postbus 22057, 1100 CB  Amsterdam Zuidoost
email: kjeb@grubbehoeve.net
tel.: 699 4203  of  368 0170
giro: 828 0008KvK Amsterdam: 3410 9842
Pjotr Müller, zonder titel

 

KOOP JE EIGEN GRUBBEHOEVE - weblog
recentere berichten   oudere berichten


Op 25 mei 2000 heeft Marion Middelbeek, directeur Stedelijke Vernieuwing van Patrimonium, gereageerd op het rapport '(Koop) Je eigen Bijlmer'. Deze reactie was afgesproken is het Operationeel Overleg van 3 februari 2000.
Patrimonium heeft kanttekeningen bij het rapport, maar vindt het 'projectvoorstel zeer de moeite waard om nader uit te werken'. Tevens wordt beloofd dat het tempo in dit traject opgevoerd zal worden.

Op zaterdagmiddag 6 mei 2000 toonde het Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer op een "Informatiefeest" in een tent tussen Grunder en Grubbehoeve zijn plannen voor het gebied Grubbehoeve/Grunder. Door de luide muziek in de tent was er bijna geen gesprek mogelijk. Er stonden ook meteen acht auto's op het maaiveld geparkeerd (VG-54-DH, GN-FB-56, DZ-NL-18, FJ-FF-79, XK-40-VX, DD-ZS-03, YY-95-BB).
Marion Middelbeek, directielid van Patrimonium, die informatie had kunnen geven over de onderhandelingen met Koop Je Eigen Bijlmer, was niet aanwezig. Wel waren aanwezig Willem Kwekkeboom (Patrimonium), Mario Hupsel (gebiedscoördinator EG-buurt), Suzanne van der Hilst (projectbureau) en diverse ambtenaren van de Stedelijke Woningdienst, voor de procesgang bij herhuisvesting.
Volgens het getoonde plan (status onduidelijk) gaat Grunder weg en wordt Grubbehoeve afgebroken na de dilatatievoeg tussen 298 en 299 (of eventueel na de voeg naast de Blauwe Zaal. Het restant wordt dan opgeknapt. Bij veel protest van de bewoners zou echter ook de hele Grubbehoeve kunnen blijven staan. De opknapbeurt zou inhouden: ingangen vanaf maaiveld, gescheiden trappenhuizen/liften (?), binnenstraat vervalt in principe, in de plint woningen en clusters bergingen, uiterlijk verfraaien, groot onderhoud aan keuken toilet en badkamer, verkoop aan bewoners en parkeren voor de deur. Dit laatste werd gebracht met een vraagteken; de hele parkeerproblematiek is echter een geniepige factor: in de getekende bebouwing moet het autovrije maaiveld welhaast afgeschaft worden. De genoemde prijzen in de Grubbehoeve zouden op HFL 180.000 komen voor woningen na renovatie door Nieuw Amsterdam.
Planning:
2000 najaar   formele besluiten
2001 voorjaar   start herhuisvesting Grunder
2002 voorjaar   start uitvoering Grubbehoeve
2002 zomer   start sloop Grunder
2003 zomer   oplevering Grubbehoeve
2005 zomer   oplevering nieuwbouw Grunder


Op zondagmiddag 12 maart 2000 was de excursie naar de renovatieprojecten Gooioord, Groeneveen en Gravestein, ter oriëntatie over de renovatie bij Grubbehoeve. Een en ander onder leiding van architect Hein de Haan. De projecten van Hofgeest en Hoogoord schoten er deze middag bij in en zullen wellicht later aangedaan worden.
Gooioord is nog lang niet af; we zagen de verwarmings- annex warmwaterinstallatie, die via een warmtewisselaar op de stadsverwarming aansluiten. Daarbij lopen de verwarmingsbuizen minder hinderlijk door het huis dan in Kikkenstein, maar waarom niet echt tegen het plafond aan? Volgens Hein kan het. In Grubbehoeve zijn er meer standleidingen dan in het Gooioord-type flat, het probleem speelt dus extra.
Van Groeneveenbewoner Hans van Nassou hoorden we hoe belangrijk het is continu botbovenop alle plannenmakerij te zitten. Als je even niet oplet, worden de domste dingen verzonnen. En nog zitten de brievenbussen op de meest onmogelijke plekken, lopen ze onder water, ligt er slecht schoon te maken noppenplastic op de vloer etc. etc.
In Gravenstein is in de woningen niets gedaan. Wel is er duchtig geverfd, hetgeen er van een afstand goed uitziet. Om ruimtegevoel te creëren is er her en der wat gesloopt; er zijn daardoor veel loze plekken achtergebleven. Soms is er in plaats van ruimte een benauwend lage doorgang ontstaan. De grote boxruimten met volledig doorzicht lijken het goed te doen, verrassend genoeg. Helaas hadden niet alle balkons een volledig glazen afscheiding gekregen; die op een hoog deden aan hoerenkasten denken.
Het was, zoals Hein de Haan zei, vooral om te kijken wat er mis kan gaan. Maar om nou zelf iets beters te bedenken, komt toch meer kijken. Probleem is bijvoorbeeld de vervanging van de verwarmingsinstallatie terwijl de zaak bewoond blijft; je hebt er dan een tijdlang twee nodig. In Groeneveen is de nieuwe installatie op het dak geplaatst (acceptabel), in Gravenstein tegen de kop van de flat (lelijk).


Op donderdag 24 februari 2000 was er om 20:00 uur een informatiebijeenkomst in de Blauwe Zaal, Grubbehoeve, over het rapport '(Koop) Je eigen Bijlmer' van de Werkgroep Verkoop voor Verbetering. Ook werden de turbulente gebeurtenissen sinds de presentatie toegelicht.
"Er worden diverse varianten van het grote sloopplan uitgewerkt, in elke variant is Grubbehoeve anders ingevuld (of uitgestuft). Hoe meer mensen zeggen als bewoner mee te willen doen aan een verbeterplan voor Grubbehoeve, liefst gecombineerd met koopneiging, des te groter de kans op het behoud van heel Grubbehoeve. Er zijn er op het ogenblik zo'n veertig. Meld U aan bij Patrimonium; vanaf 1 april loopt dit via Archipel. Meld U ook aan bij de Vereniging Koop Je Eigen Bijlmer door het overmaken van HFL 25,00 op giro 8280008."

Het rapport '(Koop) Je eigen Bijlmer' ligt ter inzage en meename in de Bijlmer Galerie, tel. 3680170. Eventueel kan het geëmaild worden (712 kB). Het rapport is in PDF-formaat en kan gelezen worden met Adobe Acrobat.
Het rapport kan ook hier gedownload/ingezien worden.
Over dit electronische document kunt U vrijelijk beschikken, mits steeds de auteurs en de herkomst worden vermeld. Auteurs: Voogt, Wiertsema & van Veenen, Rotterdam en CASA architecten, Amsterdam. Herkomst: werkgroep "Verkoop voor Verbetering" van Patrimonium, SWD, Stadsdeel Zuidoost, Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer en vereniging "Koop je Eigen Bijlmer".


Op donderdag 3 februari 2000 heeft het Ruimtelijk Operationeel Overleg (ROO, voorheen gewoon 'operationeel overleg' geheten) het rapport van de werkgroep, 'Verkoop voor Verbetering', omarmd.
Het ROO staat onder voorzitterschap van Ab Vos, directeur Stedelijke Woningdienst (waaronder het projectbureau Vernieuwing Bijlmer valt). In het ROO zitten verder de directeur van het projectbureau, Marion Middelbeek van Patrimonium en de hoogste ambtenaren van het stadsdeel.


Op 23 december 1999 heeft een presentatie plaatsgevonden aan het operationeel overleg. Een besluit over het al dan niet doorgaan wordt in april 2000 verwacht. Dan volgt de planvorming en zou de bouw in 2001 van start kunnen gaan.


Vergaderingen op donderdag 11 november 1999 en dinsdag 30 november 1999 20.00 uur, in de Blauwe Zaal, Grubbehoeve. Vooral deze laatste vergadering werd goed bezocht. Hein de Haan schetste diverse ideeën over gespikkeld dan wel geclusterd kopen, wel of geen binnenstraat, benedenwoningen, ateliers, dakterrassen etc. Hij liet ook zien hoe het volgens hem niet moet (de apenkooien in Hofgeest). Hij rekende een gemiddelde koopprijs voor van f 150.000.
Een van de eerste zaken die er volgens hem moet komen is een woonwinkel, waar de laatste stand van de planvorming bekeken kan worden. Deze woonwinkel zou ergens in de collectieve ruimten ('voorzieningenstrook') moeten komen. Hiervoor moet dan ergens een potje aangeboord worden. Uit de zaal kwam het idee om bij inplaatsing vanaf nu al voorrang te geven aan toekomstige kopers. (Helaas lijkt Patrimonium hier niet veel voor te voelen. Patrimonium heeft hiervoor als argument dat ze zich niet aan de herhuisvestingsplicht van de bewoners uit sloopwoningen kan onttrekken. Maar die sloop is toch geen verplichting? RS.)
In januari 2000 is een volgende bijeenkomst, waarbij op een zondagmiddag een rondgang gemaakt wordt langs reeds gepleegde vernieuwingen.


Also there was be a special meeting in English on Saturday October 30 at 18.00 in the Blauwe Zaal, Grubbehoeve.


Op donderdag 21 oktober 1999, tussen 20.00 en 21.00 uur in de Blauwe Zaal van Grubbehoeve, zijn de plannen nader verduidelijkt. Hein de Haan van Casa Architecten was er aanwezig voor uitleg. Hij vertelde onder meer, dat er met een groep bewoners gebrainstormd zal worden over de verlangens en eisen die bewoners aan het plan stellen. Deze bewoners vormen samen de kontaktgroep. De bewoners die daarvoor uitgenodigd zijn, vormen een afspiegeling van de mensen die momenteel in de flat wonen of daarin willen wonen.
De kontaktgroep had op de 21ste oktober na 21.00 uur zijn eerste vergadering.


 
recentere berichten   oudere berichten
 
 


 
Dit is een  Blij met de Bijlmer  met de Bijlmer site