Vereniging KOOP JE EIGEN BIJLMER
Postbus 22057, 1100 CB  Amsterdam Zuidoost
email: kjeb@grubbehoeve.net
tel.: 699 4203  of  368 0170
giro: 828 0008KvK Amsterdam: 3410 9842
Pjotr Müller, zonder titel

 

KOOP JE EIGEN GRUBBEHOEVE - weblog
recentere berichten   oudere berichten


Op dinsdag 7 november 2000, is er een gesprek geweest met Patrimonium over de keuze van een architect. Patrimonium heeft een lijst van 30 architecten. De KJEB mag ook architecten voordragen en denkt daarbij bijvoorbeeld aan Pi de Bruin. De keuze hangt samen met het concept dat de KJEB voor ogen staat: leegruimen, Bauhaus (conform de oorspronkelijke opzet van de Bijlmer), opleuken (wat in Groeneveen gedaan is). Voor het maaiveld kan je bijvoorbeeld kiezen voor het tuintjesconcept (zie Hoogoord of Groeneveen) of een eilandconcept (voor de sociale veiligheid). In maart 2001 moet de architect aangewezen worden.


Op dinsdag 31 oktober 2000, was van 19:45 - 22:30 uur in de Nieuwe Stad een inspraakavond over het Plan van Aanpak Gebied Grubbehoeve - Grunder.

Aantekeningen bij de inspraak op deze avond:
De ca. 70 aanwezigen waren vooral afkomstig uit de koopwoningen in het gebied. Namens de VVE's van Gouden Leeuw, Groenhoven en de Bewonersvereniging van Geerdinkhof, samen G-G-G of ookwel Grote G geheten, spraken verschillende mensen in. Uit de "kleine G" werd alleen door Grubbehoevenaren ingesproken. Louter schriftelijke inspraak bleef op deze avond uiteraard buiten beeld.
De teneur was: vóór het rekening houden met de wensen van de bewoners, vóór het behoud van het groen, tegen de verlaging van de dreven, tegen de grote invloed van Patrimonium, tegen de sloop van een deel van Grubbehoeve. Groot was de angst dat de verlaging van de dreef, het kappen van groen en het vergroten van de bestrate oppervlakken in een kwelpolder zoals de Bijlmer is, zou leiden tot wateroverlast, hetgeen bestreden zou moeten worden door het vergroten van het boezemwater ten koste van de Bijlmerweide: omdat het ene groen gekapt wordt, moet het andere groen onder water gezet. De ENFB pleitte voor een betere fietsverbinding met Diemen.
Triest was het te horen dat de meeste insprekers weinig fiducie hadden dat het Stadsdeel naar de bewoners zou gaan luisteren.
Enkele markante uitspraken:

-
Het Cultureel Educatief Centrum (CEC) is door zijn bouw een junkie-paradijs.
-
Bevolk Grubbehoeve en Grunder met personeelsleden van zich de binnenkort in Zuidoost vestigende ICT-internationals Cisco en Wordlcom. Ik heb al gesproken met de afdeling Human Resources.
-
Op de erfpacht was destijds een opslag van 25 % voor voorzieningen die nu worden afgebroken.
-
De uitspraak van het Stadsdeel: "Kinderen moeten maar vroeg leren met verkeersonveilighed om te gaan" is ver beneden de maat.
-
Onze wijk is af.
-
Nieuw Amsterdam is eigenaar van Grubbehoeve en Grunder, maar Patrimonium besluit dat ze gesloopt moeten gaan worden.
-
Ik heb mijn omgeving de laatste dertig jaar zien veranderen van zandwoestijn in park in vuilisbelt in bouwput in doodgewone doorsnee dertien in een dozijn Vinex buitenwijk.
-
Sloop van de Bijlmer hoogbouw is export van de armoe en de "hoogbouwproblemen".
-
De stadsstraat is net zo'n dogma als destijds de gescheiden verkeersstromen; dit dogma zal ook hetzelfde lot beschoren zijn.

Op donderdag 19 oktober 2000 was om 20:00 uur in de Blauwe Zaal een aktievergadering van de KJEB over de zienswijze en inspraak over het Plan van Aanpak gebied Grubbehoeve - Grunder. (Tegelijk hiermee was in het CBB/Batjan een voorlichtingsavond voor engelstaligen over het Plan van Aanpak Gebied Grubbehoeve / Grunder.)

Stand van zaken
Op 19 oktober 2000 is er overleg geweest met Patrimonium en het Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer. Suzanne van der Hilst (projectgroep Ganzenhoef) maakt voortaan geen deel meer uit van dit overleg.
Henno heeft kenbaar gemaakt dat hij veel te weinig van Koop Je Eigen Bijlmer in het PvA Grubbehoeve / Grunder terug heeft gezien.
Op 20 november 2000 is er een gesprek van Patrimonium en KJEB bij notaris Faber. Patrimonium maakt vaker van zijn diensten gebruik. Hein de Haan kent hem ook; Hein zal ook bij dat gesprek aanwezig zijn. Op die datum zal ook de jurische definitie van herpositionering bekend zijn, zodat duidelijk is welke voorwaarden de KJEB bij de overdracht van de cluster kan stellen.
Op voorstel van Henno zal Kwekkeboom (Patrimonium) onderzoek laten doen naar de mogelijkheid de bewoners van het niet leeg te ruimen deel hun eigen woning al veel eerder (begin 2001) te laten kopen. Enkele problemen zijn: de bewoner/koper moet ook alvast betalen voor een renovatie die nog enige tijd op zich zal laten wachten, de bewoner/koper moet toegang verlenen tot zijn huis tijdens die renovatie. Het is niet bekend wanneer dit onderzoek gereed zal zijn.
Patrimonium heeft de KJEB gevraagd zich neer te leggen bij de straks door de Stadsdeelraad te nemen besluiten. Henno is voorlopig akkoord gegaan; de KJEB zal in ieder geval de besluiten proberen te beïnvloeden.
Een andere eis van Patrimonium aan KJEB is zich te in steeds toenemende mate financieel te commiteren. Binnenkort zal aan de leden/kopers een paar honderd gulden voorschot gevraagd worden.
Het lijkt soms of Patrimonium met twee tongen praat: Helen Hoogenhout beweert op openbare bijeenkomsten vaak het tegendeel van wat Willem Kwekkeboom in meer besloten vergaderingen zegt.

Acties en overige zaken
Op 23, 24 en 25 oktober 2000 zal een aantal teams de deuren langsgaan om verklaringen te krijgen met betrekking tot de standpunten van de huidige bewoners over de sloop. Vooraf eten bij Elly thuis en nabespreking in de Blauwe Zaal. Als er voldoende tegenstanders zijn, kunnen verdere acties georganiseerd worden. Hein de Haan: laat vertrekkers verklaren dat het ze niet kan schelen of er nu gesloopt wordt of niet; nu worden ze wel in de andere enquête als sloopvoorstanders geteld. Merk ook op dat je slechte buren met je mee verhuizen.
Karin stelt een publiciteitsactie in de media voor. Bezwaar van Henno is dat je dan wel in staat moet zijn een goed vervolg aan zo'n actie te geven. Hein heeft de verkoopbrochure nog niet klaar, maar half november heeft hij wel al iets presentabels. Rob merkt op dat de zaken ook heel anders liggen als je 150 serieuze kopers hebt.
Hein de Haan raadt het zelf bebouwen van casco's nadrukkelijk af; het klinkt heel romantisch, maar hij heeft er al te vaak veel ellende van gezien.
Op 7 november 2000 is er een gesprek over het opdrachtgeverschap van de KJEB met betrekking tot Wil Maters en Hein de Haan. Ook zal er over enige tijd een projectleider aangesteld moeten worden. Advies van Hein: houd de inhoud bij jezelf, maar geef de techniek uit handen.
Op 23 november 2000 is er een ledenvergadering van de KJEB, met als onderwerpen o.a.: bestuursverkiezing, verkoopfolder, instellen werkgroepen, overige beslispunten.


Op woensdag 18 oktober 2000 was om 19:45 uur in het CBB/Batjan een informatieavond over het Plan van Aanpak gebied Grubbehoeve-Grunder voor de bewoners van Grubbehoeve en Grunder.
Er waren een kleine 100 bewoners uit de twee flats aanwezig. De voorlichting bestond uit drie presentaties door Evert van Voskuilen, Suzanne van der Hilst en Helen Hoogenhout: hoe is het PvA tot stand gekomen, wat staat er in en wat zijn de consequenties voor de bewoners. Voor het voorzitterschap was ook nu Machteld Linssen van het bureau Horlings ingehuurd, welk bureau ook de notulen deed.
Enkele nieuwe of noterenswaardige punten:

  • De zuidtangent gaat niet door. Voor de Bijlmerdreef bij Ganzenhoef was daar nog wel rekening mee gehouden, bij Grubbehoeve wordt de Bijlmerdreef daarom smaller dan bij Ganzenhoef.
  • Voor het parkeren wordt een aparte avond voorgesteld. Maar dat zou dan wel binnen het kader van het PvA zijn, waarin staat dat er parkeerterreinen in de hof moeten komen.
  • Helen Hoogenhout beweert of suggereert dat in de herpositioneringscluster voor individuele bewoners casco's te koop zouden komen. (Deze informatie is in strijd met wat de KJEB met Willem Kwekkeboom (Patrimonium) heeft afgesproken)
  • De verbetering van het niet leeg te ruimen deel zal niet tot huurverhoging leiden. Tijdens de sloop is er geen huurverhoging. Bij herplaatsing heeft iedereen recht op een "passende woning".
  • Helen Hoogenhout (Patrimonium) beantwoordt de vraag "Hoe klein moet een flat zijn om wèl goed beheerd te kunnen worden?" kortweg met "100."
  • Bewoners van de beoogde sloopflats hebben volgens Hoogenhout de volgende rechten: inspraak bij de besluitvorming door het Stadsdeel en recht op toetsing door de rechter van van de huuropzegging. Bewonersorganisaties zouden geen rechten hebben.
  • De nieuwbouw (vooral grotere woningen) wordt voor 70% koop en voor 30% sociale verhuur. Met de Amsterdamse Middensegment Hypotheek is het mogelijk een ton rentevrij te lenen.
  • De parkeerplaatsen onder het CEC (er komen er totaal 155) zullen HFL 90,00 excl. BTW per maand (prijspeil 1998) gaan kosten. Voor de kosten van het parkeren op de openbare parkeerplaatsen wordt verwezen naar de (nog niet aangenomen) Parkeernota van het Stadsdeel.

Aantekeningen bij de voorlichtingsavond op maandag 16 oktober 2000 om 19:45 uur in de Nieuwe Stad over het Plan van Aanpak gebied Grubbehoeve-Grunder.

De avond werd voorgezeten door een onafhankelijke voorzitter (Machteld Linssen) en ook genotuleerd. Er komt een verslag, dat eerst aan de aanwezigen zal worden toegezonden. Hoewel het een voorlichtingsavond was, kon mijn ook al zijn mening kwijt, welke dan in ieder geval in het verslag zou worden opgenomen.
Er waren rond de vijftig bewoners aanwezig, voor een groot deel uit Geerdinkhof. Voor Grubbehoeve waren er George Mulders en Rob Spiekerman.
Er waren drie presentaties, elke presentatie werd afgesloten met een vragenronde:
1. het proces van de totstandkoming van het Plan van Aanpak (Suzanne van der Hilst).
2. Wat betekent het voor de bewoners van Grunder en Grubbehoeve (Helen Hoogenhout)
3. Plannen voor het gebied (door Evert van Voskuilen)

Ad 1. het proces van de totstandkoming van het Plan van Aanpak
Het SPvE voor de voorzieningenstrook waar vroeger de garage Grubbehoeve/Grunder stond, is gewijzigd. De inspraak geldt meteen voor deze wijziging. Een van de gewijzigde zaken betreft de parkeerterreinen, deze liggen niet meer langs de Bijlmerdreef, naast het CEC, maar meer in de hof van Grubbehoeve.
Er zijn voorlichtingen, enquêtes, klankbordgroepen en wat dies meer zij, geweest; een van de resultaten is "een minder dichte bebouwing dan wat stedenbouwkundig mogelijk is."
Naar aanleiding van de vragen:
Een Plan van Aanpak (dit PvA is geschreven in opdracht van het stadsdeel, de gemeente en Patrimonium) heeft geen juridisch-planologische status. Er zullen nog bestemmingsplanwijzigingen en bouw- en sloopvergunningsaanvragen komen.
Het PvA heeft diverse grenzen, medio 2001 komt er voor de hele Bijlmer een "Finale PvA".
In Geerdinkhof, Groenhoven, Garstkamp en Gouden Leeuw is men tegen het verlagen van de dreven. Het motief van het Projectbureau is dat er meer bouwgrond komt, "onveilige" onderdoorgangen verdwijnen en meer aansluiting komt tussen de diverse buurten; dit laatste is gemeentebeleid. "Wie vroeger in Geerdinkhof woonde, woont nu ineens in de Bijlmer."
Twijfel werd geuit over de noodzaak van de sloop ("Wat was de waarde van een Bijlmerflat geweest als deze in Amstelveen had gestaan?" Deze vraag werd niet beantwoord.) en over de deugdelijkheid van de OTB-enquête en over de manier waarop de resultaten daarvan geïnterpreteerd zijn: de twee vragen 11a. Wat vindt u van het idee om een deel van de flatwoningen te verbeteren? en 14a. Als er straks in het gebied van Grunder en Grubbehoeve gesloopt zou worden, kunnen er ook eensgezinswoningen gebouwd worden. Wat vindt u van dit idee? zijn niet alleen suggestief, ook de antwoordpercentages goed idee / slecht idee (resp. 74 en 81) worden als vergelijkbaar gepresenteerd. De conclusie is volgens het projectbureau: "Een groter deel van de ondervraagden (81%) vindt het bouwen van eengezinswoningen een goed idee voor na de sloop". Waarmee de sloop gerechtvaardigd zou zijn.

Ad 2. Wat betekent het voor de bewoners van Grunder en Grubbehoeve
De hier gegeven presentatie was een verkorte weergave van het verhaal op 3 oktober.
De antwoorden op de vragen worden opgezouten tot na de derde ronde.

Ad 3. Plannen voor het gebied
Voor het plangebied Ganzenhoef is het ruimtelijk principe van de groene banen bedacht. Het voorstel is dit principe door te trekken naar het gebied Grubbehoeve, waar het dan uitmondt in de groene hof. In deze hof, die aan de "koude kant" van Grubbehoeve ligt, zullen echter niet alle bomen gehandhaafd kunnen blijven in verband met het parkeren.
Een van de opgedragen uitgangspunten voor de projectgroep was de sloop van een deel van Grubbehoeve. Uiteindelijk is het "pootje" als te slopen deel in de voorstellen terechtgekomen.
In het plan is sprake van meer water. Het blijkt dat er vooral elders water bij komt, bijvoorbeeld in het gebied Kraaiennest.


 
recentere berichten   oudere berichten
 
 


 
Dit is een  Blij met de Bijlmer  met de Bijlmer site