uit de Nieuwe Bijlmer van woensdag 19 augustus 1998

Woning staat blank door hoge druk

BIJLMERMEER - Knap, zeiden vier, later vijf lasnaden van de 27 jaar oude verwarming. Na tweeëneenhalf uur kwam een eind aan de watersnood. Schade: vloerbedekking en magnetron verrot. De verhuurder wilde aanvankelijk van geen vergoeding weten.

Het duurde vorige week een behoorlijke tijd voordat de druk van de radiator af was, dus stond de hele woning van Patricia Kuster in de flat Grunder blank. Maandag zit zij in zak en as, want verhuurder Nieuw Amsterdam wil niets vergoeden en Kuster is niet verzekerd. Maar dinsdagochtend kan Kuster weer jubelen. "Echtwaar, betalen ze wel? Nee, ik weet van niets. Goed dat je belt, want ik ben net bezig om met de Sociale Dienst een lening af te sluiten voor nieuwe vloerbedekking, want ik zit hier met een kind van nog geen week oud op het beton."

Aanvankelijk, tot maandag toe, was Nieuw Amsterdam aanmerkelijk minder welwillend. "Hier is geen sprake van nalatigheid, maar van een calamiteit. Dan is de schade voor de huurder," meende Willem Kwekkeboom, voorlichter van Nieuw Amsterdam toen nog.

Flauwekul, zegt Kuster. "Die verwarming is bijna dertig jaar oud en de monteur zei dat de lasnaden waren gesprongen. Ze hadden die dingen allang moeten vervangen."

Kwekkeboom zoekt het even op. De flats staan er 27 jaar en de radiatoren zijn na 25 jaar financieel afgeschreven. "Maar dat betekent niet dat ze technisch afgeschreven zijn. In '92 hebben we onderzoek laten doen en werd vastgesteld dat ze nog tien jaar mee konden." Nieuw Amsterdam gaat ervan uit dat zij 'niet aantoonbaar' nalatig is geweest.

Kuster heeft zich al laten informeren bij de rechtswinkel en gaat zeker naar de rechter. "Ik hoop dat meer mensen bij wie de verwarmingsbuizen zijn gesprongen zich bij de bewonerscommissie melden. Wat ik tot nu toe hoorde, waren dat er vorige week vijf."

"Twee," zegt Kwekkeboom. "Dat is toeval. Nee, ik heb geen idee hoeveel er dit jaar zijn gaan lekken."

Dinsdag meldt Kwekkeboom dat toch sprake was van menselijk falen. "Er is te veel water in de ketels gedaan, waardoor de druk te hoog werd."

Kuster: "Het is maar goed dat ik aan de weg heb getimmerd, anders hadden ze me mooi laten zitten."