1. Opening
Annemarie van Roosmalen opent de vergadering iets na achten. Er zijn
weinig bewoners, maar een van hen is bijzonder kwaad. Naar de reden van
de lage opkomst wordt geraden: Totale desinteresse van de bewoners,
eventueel veroorzaakt door slechte ervaringen? Angst voor Nieuw Amsterdam? Groot vertrouwen in de werkgroep? Derde Paasdag?
2. Notulen vergadering 8 december 1988
Dit punt wordt in eerste instantie uitgesteld en komt naderhand wegens
tijdgebrek niet meer aan de orde.
3. Schoonmaak
a. Verwijderen vuilniszakken. Op het ogenblik worden buiten het normale schoonmaakprogramma om rondslingerende vuilniszakken uit de gangen en trappenhuizen verwijderd, op kosten van Nieuw Amsterdam. N.A. wil dit niet meer zelf betalen, maar wil wel deze service voortzetten op kosten van de bewoners: ca. f 3,85 per woning per maand. De werkgroep wil als dat doorgaat minstens twee dingen: "opvoeding" van de vervuilende bewoners door de zakkenophalers en een rapportage hierover (bijv. in de vorm van een maandelijkse lijst met namen van vervuilende flatbewoners).
Mevr. Schulte zet nog een zeer storende fout in haar aanbiedingsbrief
recht, waarna de vergadering met het aanbod akkoord gaat. Het werk zal
verspreid in de week worden uitgevoerd, ongeveer 7 uur per flatgebouw.
Nieuw Amsterdam zal nog uitzoeken hoeveel het extra kost ook nog de
portiek en een stukje buiten de flat mee te nemen, maar zegt dat het de taak van de Stadsdeelraad is de maaivelden schoon te houden.
b. Graffitibestrijding. Ook graffiti wordt op het ogenblik buiten het normale schoonmaakprogramma om bestreden en ook dit wil Nieuw Amsterdam alleen op kosten van de bewoners voortzetten: ca. f 1,80 per woning per maand. De werkgroep had zich al hiervoor verklaard, op voorwaarde dat ook hier een opvoedend element ingebouwd zou worden. Het blijkt dat het vooralsnog alleen om de liften gaat. De overige verticale vlakken zullen door de huismeester graffitivrij gehouden worden zodra de muren geschilderd zijn (de trappenhuizen zullen nog dit jaar geschilderd worden). De aanwezigen gaan ermee akkoord.
Nieuw Amsterdam wil de kosten van reparatie en herstel op schadeveroorzakers verhalen. Wie iemand een daad van vernielzucht ziet begaan en ook weet waar die persoon thuishoort, kan dat op een ondertekend briefje rapporteren bij de huismeester. Bewoners zijn in dit verband ook aansprakelijk voor de daden van hun gasten.
c. Uitbreiding van het schoonmaakpakket. De door de werkgroep gevraagde extra werkzaamheden zouden de volgende servicekostenverhoging tot gevolg hebben:
reinigen bellentableaux op de etages: f 0,25 per woning per maand; geregeld vegen van de onderste verdiepingen van de trappenhuizen: f 1,24 p.w.p.m.; twee keer per jaar spuiten van de trappenhuizen (inclusief de muren): f 1,89 p.w.p.m.
Daarneven heeft N.A. ook voorstellen voor de uitbreiding van het standaardpakket: reinigen vloeren voor de liften in de trappenhuizen: f 1,74 p.w.p.m.; vegen brede galerij op de eerste verdieping: f 0,55 p.w.p.m.
Op de volgende algemene bewonersvergadering met N.A. zal over al deze voorstellen besloten worden. De schoonmaakkosten gaan dus minstens omhoog met f 5,65 en hoogstens met f 11,32.
4. Begroting servicekosten juli 1989 - juni 1990
De servicekostenbegroting komt in twee vergaderingen aan de orde. Deze
avond het eerste deel. Verder komt er voor bewonersgroepen een boekje met informatie hierover.
a. verandering stookkosten. Het totale brandstofverbruik in 1988 (goed voor ongeveer 60 % van de servicekosten) is merkwaardig hoog geweest gezien de relatief zachte winter (zie ook de SWOB nieuwsbrief nr.12 van maart 1989). De botte conclusie van Nieuw Amsterdam is dat de bewoners kennelijk hun stookgedrag veranderd hebben en past het begrote bedrag voor de komende winter op dit "nieuwe stookgedrag" aan. Wie vermoedt dat de verwarmingsinstallatie niet in orde is, moet zich dan maar wenden tot de Huurcommissie (Droogbak 1a, Amsterdam), zegt mevrouw Schulte.
b. Verdeling stookkosten. Per 1 juli 1989 zal het brandstofverbruik op een andere wijze over de bewoners worden omgeslagen. (De afrekening over 1989 zal dus iets ingewikkelder zijn.) Voor grote driekamerwoningen en grote tweekamerwoningen pakt dit ongunstig uit: de verhoging zal ongeveer f 7,00 per maand bedragen. De verlaging voor de andere woningen zal minder zijn dan dit bedrag.
c. Verbruik warm water. Vlak voor de flat splitst de waterleidingbuis in twee delen: het ene deel gaat direct naar de koude kranen en daarvoor betalen we onafhankelijk van het verbruik, het andere deel gaat via een meter naar de warmwaterketel en daarvoor betalen we afhankelijk van de afgenomen hoeveelheid; dit laatste vormt de post "warmwater" en had dus beter "op te warmen water" kunnen heten: het gas om dit water te verwarmen komt er nl. nog bij (dit kost ook meer dan het "warmwater" zelf). In 1988 stroomde er via de warmwatermeter 14 % meer water. Evenals bij het aardgas concludeert Nieuw Amsterdam dan dat het gedrag van de bewoners kennelijk veranderd is en dat ze dus meer zullen moeten betalen.
Mevr. Schulte zegt dat de installatie in orde is, maar ze moet nog
uitzoeken of de temperatuur van het water uit de kraan tegenwoordig lager is, hetgeen wel de indruk van de aanwezigen is. Dit zou zo'n stijging kunnen verklaren. Overigens bestaat het plan de hoeveelheid mogelijk af te nemen water per tappunt terug te brengen van 18 liter van 60 graden per minuut naar 6 liter van 60 graden per minuut.
5. Onderhoudsbegroting 1989
De onderhoudsbegroting 1989 is nog steeds niet goedgekeurd door de
gemeente, die vindt dat er 6 % op gekort zou moeten worden. Voorlopig werkt N.A. met een afgeslankte begroting. In ieder geval gaan wel door: het trespa op de begane grond bij de trappenhuizen, de schemerschakelaars voor de buitenverlichting en de metalen anti-junks plaatjes op de galerijdeuren (zijn inderdaad onlangs aangebracht). Van diverse andere werkzaamheden kan niet verteld worden of ze doorgaan, noch wat ze precies inhouden, maar dat zal t.z.t. rechtgezet worden.
6. Rondvraag, datum volgende vergadering
Verschillende vragen konden niet ter plekke beantwoord worden: Wat is dat voor water steeds bij de buitenlift B? Hoe zit het met het spuiten van de buitengevel? Het zit het met het schilderen aan de balkonzijde, dat zo ontzettend slecht gebeurd is?
De vergadering wordt om 22.15 uur gesloten, waarna mevrouw Schulte spoorslags naar Leiden vertrekt.
De volgende vergadering vindt plaats op dinsdag 25 april om 20.00 uur in
het Vrouwenhuis (ingang balkonzijde) met als voornaamste punt de rest van de servicekostenbegroting. Ook mannen zullen dan toegelaten worden!
![]() |