1. Storingen buitenliften
Deze liften, die ook in drie andere flats staan, zijn eind 1986 overgedragen aan de woningbouwvereniging. Ze moeten vaak gerepareerd worden (voor de kosten hiervan zie het jaarverslag). Het zwakke punt vormen de deuren, die, conform de nieuwste voorschriften, schuiven in plaats van draaien: de goot waarin de deuren rollen, raakt snel verstopt, maar vaker nog raakt een deur ontzet. Er wordt gestudeerd op betaalbare oplossingen van het probleem (bijv. versteviging van de deuren), maar een verbetering is de eerste twee jaar zeker niet aan de orde. Bewoners van de oneven galerijen, vooral die in het middenstuk, zullen nog vaak met de trap moeten.
2. Onderhoud
Vroeger had een woningbouwvereniging allerlei potjes voor onderhoud (geyserpot, radiatorpot etc.). Tegenwoordig zijn alle deze potjes in één groot fonds overgegaan: de ABR (Algemene BedrijfsReserve). De ABR van Nieuw Amsterdam vertoont een tekort van tientallen miljoenen guldens; de gemeente Amsterdam heeft dit voorlopig even voorgeschoten. Uit deze ABR wordt onder andere het onderhoud betaald.
In 1988 wordt in ieder geval het volgende gedaan: de dilatatievoegen, de afvoer van het hemelwater aan de voorzijde (dat is de kant waar de voordeuren zitten), sommig houtwerk aan de voorgevel wordt Grubbehoevegrijs geschilderd en de ondergevels van de flat krijgen ook die kleur; de werkgroep zal op papier krijgen wat er precies gaat gebeuren.
Nieuw Amsterdam is een meerjarenplan (ongeveer tot het jaar 2015) voor het onderhoud aan het opstellen. Dit plan is in juni 1988 gereed. Dan wordt het aan de bewoners voorgelegd, die daarin nog wijzigingen kunnen aanbrengen, waarbij evenwel technische eisen voor (functionele) bewonerseisen gaan. De werkgroep zal er in ieder geval een openbare vergadering aan wijden.
3. Klachtenafhandeling
Het blijkt niet zo te zijn dat dat de diverse vaklieden vaste reparatiedagen hebben. Ook Nieuw Amsterdam is niet tevreden met de huidige klachtenafhandeling en is met een onderzoek bezig hoe het beter zou kunnen (bijv. verschuiving spreekuur huismeester, invoering telefonische klachtenmelding). Voorlopig blijft de manier van afwerken van storingen zoals hij is (zie het boekje "BEWONERSINFORMATIE"). De werkgroep kan suggesties ter verbetering inbrengen in het onderzoek. Wanneer de klachtenafhandelingsprocedure gewijzigd zal worden is nog geheel onbekend.
4. Ongediertebestrijding
Ratten worden gratis door de GG&GD bestreden, voor kakkerlakken heeft Nieuw Amsterdam een contract met de GG&GD. Individuele klachten over kakkerlakken moeten aan de huismeester worden doorgegeven en worden altijd gehonoreerd. Als er meer klachten in een streng zijn, worden alle boven- en onderliggende woning ook gedaan.
Voor preventief onderhoud is er voor alle flats een gezamenlijk budget. Van de individuele klachten wordt een top tien gemaakt, waarin Grubbehoeve thans nummer drie is. In de flat die nummer één staat, worden alle woningen gespoten, als het budget dit nog toelaat. Op deze manier komt een preventieve actie hoogstens één keer per jaar voor in een flat. Volgens het huurcontract is men bij zo'n actie verplicht te laten spuiten. In Grubbehoeve hebben heel weinig mensen hier bezwaar tegen.
5. Inbraakverzekeringseisen
Het bestaande hang- en sluitwerk is niet voor elke inbraakverzekering voldoende. Nieuw Amsterdam weet welke maatschappijen de huidige situatie wel accepteren. Extra beveiliging, hetzij op eigen initiatief, hetzij op aandrang van de verzekering is voor rekening van de bewoner. Over enige weken verschijnt in rayon E een bewonersbrief waarin diverse types extra sloten aangeboden worden. Deze kunnen bij Nieuw Amsterdam besteld worden, die ze ook plaatst. Deze situatie bestaat al een tijd in rayon C.
6. Mutatieprocedure
Het is geen wet van Meden en Perzen dat bij verhuizing de woning in de originele staat moet worden opgeleverd. Technisch acceptabele verbeteringen kunnen worden geaccepteerd. Het hardhout moet in ieder geval gelakt blijven, het mag niet geschilderd zijn.
7. Bewegwijzering
Er is een post van f 50.000,00 voor de bewegwijzering in rayon E gereserveerd, hoewel de gemeente dit geld liever in de ABR gestopt ziet. Vooral sinds de afsluiting is bewegwijzering meer dan ooit nodig. Nieuw Amsterdam heeft al een paar proefborden laten maken. In de eerste week van maart 1988 krijgt de werkgroep een oproep een paar mensen langs te sturen om te kijken. De inspraakprocedure zal half maart afgerond zijn. Begin mei is de bewegwijzering overal aangebracht. Apart van dit verhaal staat de bewegwijzering in de liften, die al voor die tijd zal zijn aangebracht.
8. Schoonmaakcontract
Het schoonmaakcontract loopt van juli tot en met juni. Het bestaat in een basispakket plus allerlei toevoegingen. De bewoners hebben inspraak in deze toevoegingen. De omvang van de te verrichten schoonmaarwerkzaamheden wordt direct doorberekend in de servicekosten. In april/mei zal deze inspraak plaats hebben. De werkgroep krijgt het contract over de periode 87/88 toegestuurd.
9. Verwelkoming nieuwe bewoners
Nieuw Amsterdam heeft wegwijsmakers in dienst, die op bezoek gaan bij nieuwe bewoners. De werkgroep zal, net als in Klieverink iemand bij die gesprekken aanwezig kunnen laten zijn voor de typische niet-NA zaken (inrichting collectieve ruimtes, schoon en groen, flathistorie, volkstuintjes etc.). Hiervoor kan contact opgenomen worden met van Dasselaar.
10. Rondvraag, -mededelingen
De door van der Valk persoonlijk uitgedachte, maar inbrekersvriendelijk gebleken broekenscheurders zullen worden verwijderd.
De ambtelijke molen binnen NA maakt het niet mogelijk post binnen een termijn van vier weken te beantwoorden.
Van der Valk zal dit jaar nog drie keer terugkomen, in april/mei, in september/oktober en in november. Deze vergaderingen zullen om acht uur beginnen. De Blauwe Zaal zal dan om half acht open zijn. De werkgroep krijgt een lijst van de dagen waarop van der Valk beschikbaar is.
![]() |