1. Vorige vergadering (5 juni 2001)
Op de vorige vergadering was er weinig te melden. Er zijn geen actiepunten afgesproken. Er komt geen verslag.
2. Huurverhoging
Zie ook het verslag van het overleg van 7 mei 2001. Rob Donninger, directeur bij Patrimonium, heeft aangegeven dat hij nog wil proberen de verhoging van de kale huur terug te draaien.
George zal bezwaarformulieren tegen de huurverhoging ophalen.
Het is dit jaar niet meer mogelijk de huurverhoging te weigeren op grond van achterstallig onderhoud; daarvoor is nu de Onderhoudsprocedure, die tot huurverlaging kan leiden.
3. Beleid van Patrimonium voor Collectieve ruimten
In diverse flats (o.a. Kikkenstein, Egeldonk, Groeneveen) is de bewoners gezegd dat Patrimonium de Collectieve Ruimten gaat opheffen. De Bijlmer Bewonersraad voert overleg om dit tegen te gaan. Een succesje hierbij is het terugvinden van een brief van voormalig rayonhoofd Marion Middelbeek van Nieuw Amsterdam, nu directeur Vernieuwing bij Patrimonium, waarin erkend wordt dat de invulling van de Collectieve Ruimten van de flats in de Bijlmermeer een zaak van de bewoners is.
4. Vernieuwing Bijlmer, vernieuwing Grubbehoeve
De verhoging van de verhuiskostenvergoeding bij uitplaatsing naar f 10.000 (€ 4537,80) schijnt nu officieel te zijn. Wanneer het ingaat is niet bekend.
De drie G's willen dat er een milieu-effect rapportage (MER) gemaakt wordt voor het totale vernieuwingsplan van de Bijlmer. Die is vereist als er meer dan 2000 woningen gesloopt gaan worden. Dat zou wellicht betekenen dat alle vernieuwingsprojecten in de Bijlmermeer gestaakt moeten worden.
In de E- en F-buurt gaan alle flats weg, op een stukje aan de dreef na.
De herhuisvesting vanuit Grubbehoeve en Grunder start officieel op 1 september 2001 (dit is ook de peildatum in de overeenkomst met de KJEB). Wie naar een nieuwbouw huurwoning van Patrimonium wil, moet op deze datum huurschuldvrij zijn. Volgens het Sociaal Statuut had Patrimonium dit vóór 1 mei 2001 aan de bewoners moeten vertellen. Dit is niet gebeurd. Dat kan ook niet, omdat het besluit van de Stadsdeelraad pas op 12 juni genomen is.
De bewoners van 176 t/m 330 (waarom nr. 331 er buiten valt is niet bekend) en die van Grunder hebben al wel een aanbod gehad voor Ganzenpoort, Groeneveenscherm en Gooioord. Dit aanbod was geldig tot woensdag 20 juni 2001. Sommige woningen op Groeneveenscherm hebben extreem veel last van inkijk.
De eerste woningen op Ganzenhoef zijn opgeleverd. Deze hebben geen gas, alleen elektra, maar dat was nog niet aangesloten bij oplevering.
Henno en George hebben bezwaar aangetekend tegen het toevoegen van woningen aan het CEC. Hoewel deze bezwaren nog niet zijn behandeld, gaat de bouw gewoon verder.
5. Boxontruimingen
De boxen worden alle in het eerste deel van de flat geconcentreerd. Daarvoor moeten de niet-gebruikte boxen daar nu eerst leeggeruimd worden. Alle troep wordt door Ancora gewoon op het maaiveld gegooid. George heeft al aangifte gedaan bij de milieupolitie. David zal het servicepunt bellen.
Het is niet duidelijk of boxen zomaar afgesloten mogen worden. Het lijkt in strijd met het Bouwbesluit. Ad gaat dit na via de BBR.
6. Plantenbakken
Op 23 juni zijn 14 blinde balkons van plantenbakken voorzien. Het geld ervoor kwam van Patrimonium, het idee en de uitwerking van de Bewonerswerkgroep.
Er zijn vijf plantenverzorgers (David, Ad, Elly, Henno, Max). George zorgt voor extra sleutels voor de balkons. Hij wil ook dat er water getapt kan worden in de werkkasten naast de binnenlift.
7. Publiekslaboratorium Bijlmermeer / Mi akoma di color
In het kader van 100 jaar Woningwet mogen hoogbouwbewoners van de Bijlmer de buurt ontwerpen die op de plek van Grunder zal komen. Onlangs heeft Patrimonium uitnodigingen hiervoor verstuurd. Het is een typische Patrimoniumbrief: kandidaten wordt het hemd van hun lijf gevraagd, maar wat daarmee gebeurt blijft onduidelijk.
8. Vernieuwing metrostation Ganzenhoef
Op maandag 2 juli zijn plannen gepresenteerd voor de vernieuwing van het metrostation Ganzenhoef. Het ziet er goed uit: het geheel wordt veiliger, meer doorzichtig en overdekt.
Minder is de situatie tijdens de bouw: er komt aan de achterkant een noodtrap en een noodlift voor 11 personen, geen roltrap dus. Het is echter niet uitgesloten dat het station een aantal maanden gesloten wordt.
Men heeft ook haast: het moet eind 2001 beginnen en mag niet langer dan een jaar duren. De bouw/sloopvergunning wordt in juli 2001 aangevraagd.
9. Bomenkap
Er is een kapvergunning aangevraagd voor de bomen bij de Batjan, i.v.m. de sloop van dat gebouw. George heeft de aanvraag. De school in de Batjan/CBB moet echter eerst verhuizen naar het CEC en dat is nog lang niet klaar.
10. Mededelingen, diversen
![]() |