1. Ingekomen stukken, mededelingen
Op 5 juli is er een PvdA discussie-avond over de Vernieuwing Hoogbouw Bijlmer 3e fase; George en Henno gaan er naar toe. op 6 juli is de onthulling van een beeld van Erwin de Vries op het Bijlmerplein; tevens is er die dag bewonersplatformoverleg. Op 8 juli is is er een debat over kunst.
Mevr. Haatrecht, hoofd beheer Grubbehoeve, laat ons in een brief verschillende zaken weten. Ze schrijft dat:
2. Openstaande actiepunten
Er is nog geen antwoord op de vraag hoe de flatwachten zijn meegeteld in de servicekostenafrekening 1998. Als er niet snel duidelijkheid komt, moeten we naar de huurcommissie. Dat moet op individuele basis.
Over de mededelingenkasten die zouden worden opgehangen, hebben we nog niets gehoord.
3. Service
Het instituut Vaklieden functioneert nog steeds belabberd. Van klachten hierover kan het best een kopie gestuurd worden aan directeur Donninger van Patrimonium: het is zijn bedenksel en hij wil er geen kwaad van horen.
Stida heeft in de klachtenprocedure geen officiële status en is dus geen klachtenmeldpunt.
De Werkgroep dringt er bij alle bewoners op aan klachten schriftelijk in te dienen, met kopie aan de Werkgroep. De Werkgroep zal weer regelmatig inspectieronden houden.
4. Huurverhoging per 1 juli 2000
Het zomernummer van de Huurwijzer van de Woonbond zal in de flat verspreid worden; helaas zijn er niet genoeg voor de hele flat. Deze editie is traditiegetrouw gewijd aan de jaarlijkse huurverhoging (daar heb je in een koopsituatie geen last van!).
Bij een huurverhoging boven de 2,2% zoals bij ons zou volgense deze Huurwijzer een motivering verplicht zijn. De laatste berichten zijn echter dat dit door de Eerste Kamer is uitgesteld: het gaat pas gelden bij de huurverhoging van 1 juli 2001.
Wel verplicht is het nu om bij een huurverhoging van meer dan 2,2% een puntentelling bij te leveren. Dit is gebeurd, maar volgens George is deze puntentelling niet correct. Er is o.a. geen rekening gehouden met de in onze buurt geldende aftrekpunten voor overlast wegens hinderlijke situaties. Waarschijnlijk zal daardoor de huur niet boven de maximaal toelaatbare huur komen. Volgens de Woonbond heeft echter iedere huurder het recht bezwaar te maken tegen de huurverhoging als het huurverhogingsvoorstel onjuistheden bevat.
Met de komst van de Onderhoudsprocedure is de huurverhoging van 1 juli 2000 de laatste waarbij bezwaar kan worden gemaakt op grond van onderhoudsgebreken: tegenwoordig kan het hele jaar huurverlaging worden aangevraagd wegens onderhoudsgebreken.
Bezwaar tegen de huurverhoging wordt gemaakt door een formulier in te vullen en vóór 12 augustus bij de verhuurder in te leveren. Dit formulier is verkrijgbaar bij het secretariaat van de Huurcommissie van het Ressort Amsterdam, De Ruyterkade 7, Postbus 19412, 1000 GK Amsterdam. Tel.: 020-6235156. De kosten bedragen f 25,00 voor beide partijen; wie gelijk krijgt, krijgt ook zijn geld terug. Bijstandtrekkers kunnen om vrijstelling van de legesgelden vragen.
Verdere informatie:
Ministerie VROM, tel.: 070-3395050, internet: www.minvrom.nl
Postbus 51 infolijn: 0800-8051 (gratis)
Woonbond: tel.: 020-5517700, internet: www.woonbond.nl, huurderslijn: 020-5517755 (alleen voor persoonlijke leden en bestuurders van lidorganisaties; maandag t/m donderdag van 10:00 tot 13:00 en dinsdagavond van 18:30 tot 20:00 uur).
5. Koop Je Eigen Bijlmer
Op 10 juli zal Hein de Haan een gesprek hebben met Patrimonium en de Projectgroep Vernieuwing Bijlmermeer (lees hierover meer in het nieuwsvel nummer 13).
In Rotterdam is een slechte buurt opgekocht door o.a. de Rabobank. Henno heeft over een dergelijke actie contact met een bank. Hij heeft ook contacten met sociaalvoelende ex-directeuren van woningcorporaties die nu met de VUT zijn. Zij willen graag adviseren.
Wij willen geen speculatieflat worden, maar een sociale-vernieuwingsflat. Bij het LCO (Landelijk Centrum voor Opbouwwerk) is grote belangstelling voor dergelijke initiatieven.
![]() |